Horsens

På besøg i fredagsbaren: Dåsebajer, baristakaffe og besøg fra Down under

"Skål", "salud" og "cheers, mate". Det vrimler med nationaliteter på VIA University College, og det skal skolens Campus Café kunne rumme - trods forskellig tradition for fredagsøl. Foto: Søren E. Alwan
Campus Cafeen på VIA University College huser lige så mange nationaliteter, som skolen har tradition for. Derfor er det vigtigt både at kunne agere pusterum ud på eftermiddagstimerne og lægge lokaler til dans på bordene, når stemningen er til det.
Annonce

Horsens: I den fjerneste ende af den store kantine på VIA University College kan man fredag eftermiddag fornemme rolig lounge-musik og muntre stemmer i det ene hjørne.

Her - så langt som muligt fra de lokaler, der stadig huser undervisning - holder skolens café til, selvom "fredagsbar" nok nærmere er den korrekte betegnelse, da avisen kigger forbi.

Et blik rundt i lokalet afslører i al fald absolut mest grønt på bordene, selvom der visse steder også indtages lækre, hjemmebagte kager og baristakaffe efter alle kunstens regler.

Der er noget for enhver smag - og det er helt overlagt, lyder det fra næstformanden for Campus Café, Maria Siudak, 21, inden hun spunser mod baren for at knappe Corona'er op til et par nyankomne studerende.

- Der har været en tendens til, at de internationale studerende dominerede baren. De vil gerne feste, hvor danskerne mere har brugt den som en lektiecafé, siger hun og fortæller, at baren ideelt set skal være knudepunkt for de mange nationaliteter og kulturer, skolen huser.

Alene i caféudvalget er vi 10 nationaliteter, og det er fredagsbaren nødt til at afspejle, hvis vi skal være attraktive for eleverne på skolen. Det skal være en tværkulturelt mødested.

Maria Siudak, næstformand i Campus Café

Australsk besøg

Ved et af Campus Caféens højborde er ét kulturmøde allerede i fuld gang. Ni australske ingeniørstuderende og to undervisere fra skolen TAFE i Queensland, Australia, er på studietur i Danmark.

Har har de besøgt skoler, virksomheder og byggepladser rundt om i landet, og det er den rundtur, der bliver afsluttet med et besøg i Horsens - nærmere bestemt Campus Caféen.

- Det har været fedt, mand. Horsens er jo ikke nogen stor by, men I har nogle fede, internationale virksomheder. Og ja - så hørte vi, at der var Latin Party i aften, siger en grinende Luke Savonoff, 19, der er i højt humør efter de første par dåseøl.

Festen, han omtaler, finder samme aften sted i Valhalla Bar, som er kendt for at være særligt populær blandt udvekslingsstuderende.

Opvarmningen foregår dog i Campus Caféen, som Luke Savanoff kalder for "cozy", og vurderet ud fra lydniveauet ved højbordet har den australske delegation da også fundet det perfekte sted at starte festen.

Mødested på tværs af nationalitet

Fra sofamøblementet i den ene ende af Campus Caféen kan det høres, hvordan et par førstegangsbesøgende drenge, der netop er startet på VIA, diskuterer og vurderer fredagsbaren.

- Jeg synes godt nok, der var noget mere gang i den til fredagsbarerne på gymnasiet, lyder det fra de unge, feststemte gutter.

Midt på eftermiddagen er der cirka 30 gæster i Campus Caféen. Enkelte for at bygge en brandert op, men de fleste for at slutte skoleugen med en stille øl.

Flere studerende beskriver den sociale side af at læse på VIA som én, hvor man bliver nødt til at tage hensyn til de kulturforskelle, der er i klasselokalet - med over 2000 udenlandske studerende. Den filosofi går igen i fredagsbaren.

- Alene i caféudvalget er vi 10 nationaliteter, og det er fredagsbaren nødt til at afspejle, hvis vi skal være attraktive for eleverne på skolen. Det skal være en tværkulturelt mødested, siger Maria Siudak og fortæller, at den kommende weekend byder på den helt store publikumsmagnet: karaoke-night.

Det går ikke forbi næsen på de unge knejter i sofaen.

- Hey.. Karaoke-night! Så er vi nødt til at give baren et skud igen næste weekend, kan det høres på afstand.

VIA University College

Det internationale islæt er stort på VIA University College i Horsens.

Ud af 3700 studerende er de 2000 internationale studerende. Mange af dem er udvekslingstuderende gennem Erasmus-programmet.

Derudover har skolen hele 10 engelsksprogede uddannelser - ud af 27 i alt.

Maria Siudak, 21, er næstformand i Campus Caféen - og bag baren denne fredag. Der er åbent alle hverdage, og medlemmerne af café-udvalget har hver en vagt om ugen. Foto: Søren E. Alwan
Flotte hjemmebagte kager, rigtig baristakaffe og store køleskabe med kolde øl og vand. Der skal være noget godt til ganen for alle i Campus Caféen. Foto: Søren E. Alwan
Luke Savenoff, 19, og Gabriela Ribeiro Corsa, 27, havde taget plads i Campus Caféen som afslutning på deres studietur rundt til danske skoler og virksomheder. Til daglig læser de henholdvis 'Building Design and Technology' og 'Building Design and Interior Design and Decoration' på skolen TAFE i Queensland, Australien. Foto: Søren E. Alwan
Der er mere grønt på nogle borde, end andre. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
112

Butikstyv indhentet af cyklende betjente

Annonce
Annonce
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.